Ondernemen ABC

En nog een WordPress site

Een zakelijke lening berekenen

2 min read

Wanneer je overweegt een zakelijk krediet aan te vragen is het erg belangrijk om een reële inschatting te kunnen maken van de kosten. Zo weet je gedurende de looptijd waar je aan toe bent en kun je berekenen of het rendement opweegt tegen de kosten. 

Rente van een zakelijke lening

De hoogte van de rente verschilt per aanbieder en is afhankelijk van de financiële status van een bedrijf. Je kunt uitgaan van een rente die ligt tussen de 4% en 8,75%. De looptijd van een lening speelt ook een grote rol in het bepalen van de rente. Onderpand zorgt voor zekerheid bij de verstrekker, dus ook dit heeft zekere invloed op het rentepercentage. Een rente kan vast of variabel zijn, een variabele rente verandert mee met de markt, terwijl een vaste rente gedurende de looptijd hetzelfde zal blijven. Als je snel zakelijk geld wilt lenen dan zullen de kosten van de rente hoger zijn. De verstrekkers hebben namelijk minder tijd om financiële checks te doen, dus lopen meer risico met de investering. 

Extra kosten

Naast het maandelijkse rentetarief betaal je ook afsluitkosten van het geleende bedrag, dit ligt tussen de 1% en 3% van het geleende bedrag. Daarnaast komen er bemiddelingskosten en bij sommige verstrekkers jaarlijkse administratiekosten. Tevens rekenen sommige aanbieders een afsluitprovisie of geven zij een boete bij vervroegd aflossen of te laat betalen. Een afsluitprovisie rekenen bedrijven om de kosten van de aanvraag te dekken. Het beoordelen en behandelen van je aanvraag kan namelijk een behoorlijk tijdrovende klus zijn. Deze extra kosten worden meestal ingehouden op het uit te keren bedrag. Let hier dus bij op want het kan voorkomen dat je meer moet lenen dan uw eerste intentie was. Zoals je kunt lezen komt er bij een zakelijke lening berekenen een hoop extra's kijken!

Neem je besluit aan de hand van je berekening

Het is belangrijk om al deze variabelen en kosten in beeld te brengen zodat jij een lening vindt die aansluit bij de doelen van jouw onderneming. Niet alleen verschillen de kosten per aanbieder maar ook de manier waarop zij de kosten tonen en communiceren naar klanten. Bij een verkeerde keuze of inschatting van een lening kan dit enorme gevolgen hebben voor de onderneming, een risico die je niet wilt lopen terwijl zo’n lening juist bedoeld is voor groei.

Er bestaan handige tools waarmee je een zakelijke lening berekenen kan, die tevens een vergelijking tussen alle aanbieders geeft. Zakelijkbankieren.nl is een site waar je deze tools kunt vinden, tevens is het een handige site met relevante informatie over deze onderwerpen. Nu je weet wat de kosten van een zakelijke lening zijn kun je via deze website de lening en verstrekker vinden die bij jouw wensen en doelen aansluit. Succes met het aanvragen van jouw persoonlijke berekening!