Ondernemen ABC

En nog een WordPress site

Hoeveel mensen werken zonder diploma?

2 min read

Bent u in een leer-huishouden of een werk-huishouden opgegroeid? Met andere woorden, werd het vroeger bij u gestimuleerd om te gaan werken of om door te leren. Veel van de oudere generatie stond er namelijk op dat alle kinderen vroeg gingen werken. Vroeger was doorstuderen ongewoon. Natuurlijk had je mensen die naar de universiteit gingen, maar je hoorde van vrij weinig mensen die na een Mbo nog een Hbo zijn gaan volgen. Daarnaast kon je na de “mavo”, wat nu het VMBO is, gewoon gaan werken. Dat betekende dat je rond je 15de al fulltime kon gaan werken. Ik ken een aantal mensen die dit hebben gedaan. Zo hebben twee broers van mij er vroeger voor gekozen om op hun 15de te stoppen met leren en te gaan werken zonder diploma.

 

Vraag en aanbod.

Mijn broers zijn voor de lokale boer gaan werken toen ze jong waren. Toen ze allebei volwassen waren zijn ze gaan zoeken naar een echte baan en zo zijn ze allebei uitgekomen bij de gemeente Utrecht waar ze grote grasmatten voor sportclubs verzorgen. Vroeger was ik ongewoon omdat ik er voor koos om door te studeren, maar dat stelt mij wel instaat om nu een hogere functie te krijgen. Toch kun je verrassend goed werken zonder een diploma. Vroeger ging dit natuurlijk beter, maar er zijn erg veel werkgevers die mensen aannemen zonder een diploma. Denk bijvoorbeeld aan verkeersregelaars, verkopers, winkel assistent of filiaal manager. Werken in deze tijd is nog steeds super goed te doen. Alleen is het lastiger om vervolgens de stap naar een hoger orgaan te maken. Vroeger kon men zich nog omhoog werken. Nu is daar vaak bijscholing voor nodig. Toch is werken zonder diploma in deze tijd nog steeds hartstikke goed mogelijk.

 

Wat doen mijn kinderen?

Mijn kinderen mogen zelf kiezen om door te studeren of om te gaan werken. Uiteraard moeten ze wel minimaal een Mbo-diploma hebben, maar ik zal ze niet onder druk zetten om een Hbo-diploma te halen. Ook al is het dan wel lastiger om een hogere functie te krijgen, het is nog steeds heel goed mogelijk om een succesvolle carrière te hebben. Werken zonder diploma is dus in deze tijd nog heel goed mogelijk. Misschien moet je dan wel in de toekomst nog wat bijscholen, maar dat hoeft geen 4-jarige bachelor te zijn. Daarnaast zijn er nog zat leuke banen die niet om een specifiek diploma vragen. Dus net zoals voor mij broers blijven er zat baankansen over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *